Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Top 10 legkülönlegesebb tengerpart
  2022-02-24 21:45:27, csütörtök
 
 




TOP 10 LEGKÜLÖNLEGESEBB TENGERPART


Legyen akár kora reggel napfelkelte idején, vagy késő délután a naplementében, esetleg az esti sötétségben a csillagok alatt, sétálni a tengerparton hatalmas élmény.

Olyan, amit mindenkinek legalább egyszer át kell élnie az életben. Top 10-es válogatásunkban olyan különleges partokat mutatunk be, ahol mindenki szívesen sétálna, vagy mártózna egyet. Ezekről a helyekről örökre magunkkal visszük az érzést, amint a talpunk belesüpped a lágy homokba, ahogy a selymes hullámok simogatják a lábfejünket, és a finom, sós illatú szél borzolja a hajunkat.


Világító tengerpart - Maldív szigetek
A fénylő part





A Maldív szigeteken található tengerpart nappal csak egy átlagos strand. Persze akkor is gyönyörű, de igazi különleges szépségét csak éjszaka fedi fel. Ekkor válik ugyanis láthatóvá a fitoplanktonok által kibocsátott élénk kék szín, ami mágikussá varázsolja a vizet. Ezek a kis egysejtűek akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket. A vizet ért legkisebb zavar is kiválthatja ezt a különleges fényhatást. Általában a csónakok közelében, vagy az úszó emberek körül felkavart vízben világítanak, de megesik, hogy még a homokban hagyott lábnyomunk is élénk kékben pompázik majd.


Rózsaszín tengerpart - Bahamák - Pink Sands Beach





Ez az 5 kilométer hosszú partszakasz a foraminiferának köszönheti világos rózsaszín színét. Ezeket az érdekes nevű, kagylóhéjjal borított, szabad szemmel nem látható élőlényeket a hullámzás mossa partra, így változtatják az egyébként hófehér homokot rózsaszínre.


Glass Beach - Kalifornia





Ezt az igazán különleges tengerpartot a szemét tette széppé. Fort Bragg lakosai a 20. század elején a pari sziklákon túl rakták le a háztartási szemetet. Később a hullámverés csiszolta az eldobott üveg holmikat, ezer színben pompázó, sima kis üvegkavicsokká. Persze azóta, egy 5 éves folyamat során megtisztították az egyéb hulladékoktól a strandot, a kavicsokat azonban megtartották. Mielőtt az érdekes part eltűnt volna, védetté nyilvánították, ugyanis a turisták előszeretettel távoztak kavicsokkal megrakodott zsebbel.


Papakolea zöld homokos tengerpartja - Hawaii - Papakolea Green Sand Beach





Hawaii és egyben az USA legdélebbi pontján fekszik az a part, amelynek már megközelítése sem egyszerű, hiszen kilométereket kell gyalogolni a melegben, a meredek sziklák között, hogy megcsodálhassuk. Az erőfeszítés azonban kifizetődik, amint megpillantjuk az apró olivine kristályok által alkotta part élénk zöld színét. Az érdekes árnyalatú kőzet, több mint tízezer évvel ezelőtt, egy vulkánkitörés során jutott a felszínre, több tonna másféle ásványi anyaggal együtt.


Barlang strand - Portugália - Bengali tengeri barlang





Algarve hosszan elnyúló partja, hol homokos, hol sziklákkal tarkított. A Benagil Beach közelében található az a hatalmas barlang, amely egy fedett uszoda érzetét kelti. A türkizkék vízből éles fegyverként meredező sziklákat az évszázadok során tornyokká, sziklakúpokká, majd barlanglabirintusokká formálta a tenger. Így jöhetett létre ez a páratlan természeti csoda.


Pfeiffer Beach - Kalifornia - Pfeiffer Beach





Erről a misztikus, lila színben pompázó tengerpartról nem sokat tudnak a kutatók. Úgy hiszik, hogy a 800 méteres tengerpart a színét, az óceán közelében fekvő sziklákból származó mangánnak köszönheti.


Hidden Beach (Rejtett part) - Mexikó - Hidden Beach





A Marieta szigeten található, rejtett, vagy magányos jelzővel illetett strand, egyáltalán nem elhagyatott, ugyanis ez Mexikó egyik legnépszerűbb fürdőhelye. Hidden Beach tulajdonképpen egy félig vízzel teli lyuk, mely érintkezik a homokos tengerparttal. A szigeten történt katonai robbantások a felelősek azért, hogy létrejött ez a különleges szépségű beszakadt lyuk. A titkos öböl csak apály idején, egy szűk alagúton keresztül, úszva közelíthető meg.


Black Sand Beach - Hawaii - Black Sand Beach





Hawaii szigetcsoport legnagyobb szigetén, Big Island-en nem ritkák a fekete homokos partok. A mai napig szüntelenül működő vulkánok, és az azokból származó hamunak illetve lávának köszönhetően vált koromfeketévé ez a gyönyörű strand, amely egyébként a tengeri teknősök kedvenc napozóhelye.


Az Óriások útja - Észak-Írország - Giants Causeway





Ez a szintén vulkáni tevékenység eredményeként létrejött partszakasz, Antrim megyében, Bushmills városától 3 kilométerre található. A körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület, 1986 óta az UNESCO világörökség része. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége 6 szögletű. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri. A legenda szerint egy ír óriás építette magának az utat tengerparti otthonától, az atlanti vizeken át, ellensége a skót óriás erődjéig.


Shell Beach - Ausztrália - Shell Beach





Ausztrália nyugati részén, Denham városától 45 kilométerre található Shell Beach, egy 110 km hosszú partszakasz. Ezt a gyönyörű, hófehér strandot milliónyi kagyló borítja. Kialakulását a víz magas sótartalma tette lehetővé, mivel a ragadozók számára ez nem megfelelő környezet, így a kagylók elszaporodtak. Miután a kagylók természetes úton elpusztulnak, a héjukat a víz kimossa a partra. Ez a folyamat már több ezer éve zajlik.


Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: legkülönlegesebb, bazaltoszlopból, foraminiferának, válogatásunkban, megtisztították, megcsodálhassuk, előszeretettel, tulajdonképpen, üvegkavicsokká, nyilvánították, fitoplanktonok, eredményeként, megpillantjuk, vulkánkitörés, koromfeketévé, hulladékoktól, szigetcsoport, megszilárdult, tengerparttal, megközelítése, kilométereket, legnépszerűbb, legmagasabbak, elszaporodtak, naplementében, sziklakúpokká, tengerpartról, tengerpartja, változtatják, kialakulását, köszönhetően, világörökség, tengerparton, kagylóhéjjal, tengerpartot, elpusztulnak, esti sötétségben, csillagok alatt, tengerparton hatalmas, helyekről örökre, talpunk belesüpped, lágy homokba, selymes hullámok, fénylő part, átlagos strand, fitoplanktonok által, különleges fényhatást, csónakok közelében, úszó emberek, homokban hagyott, foraminiferának köszönheti, érdekes nevű, LEGKÜLÖNLEGESEBB TENGERPART, Pink Sands Beach, Glass Beach, Fort Bragg, Papakolea Green Sand Beach, Benagil Beach, Pfeiffer Beach, Hidden Beach, Black Sand Beach, Giants Causeway, Shell Beach,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  A kételkedés kezelése  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kaffka_Margit  Szép álmokat!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Reggel van  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép álmokat!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Esti kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hiányzik  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem méltó hozzád  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kislány  Alázat  Gonosz démon-álarc  A Megváltó szolgálatában  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png nő  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png nő  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Albert Einstein gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem méltó hozzád  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  A Megváltó szolgálatában  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
esti sötétségben, csillagok alatt, tengerparton hatalmas, helyekről örökre, talpunk belesüpped, lágy homokba, selymes hullámok, fénylő part, átlagos strand, fitoplanktonok által, különleges fényhatást, csónakok közelében, úszó emberek, homokban hagyott, foraminiferának köszönheti, érdekes nevű, hullámzás mossa, egyébként hófehér, igazán különleges, szemét tette, pari sziklákon, háztartási szemetet, hullámverés csiszolta, eldobott üveg, egyéb hulladékoktól, kavicsokat azonban, érdekes part, turisták előszeretettel, meredek sziklák, erőfeszítés azonban, apró olivine, érdekes árnyalatú, vulkánkitörés során, fedett uszoda, türkizkék vízből, évszázadok során, páratlan természeti, óceán közelében, félig vízzel, homokos tengerparttal, szigeten történt, felelősek azért, különleges szépségű, titkos öböl, szűk alagúton, fekete homokos, azokból származó, gyönyörű strand, tengeri teknősök, szintén vulkáni, egymáshoz szorosan, megszilárdult láva, legenda szerint, utat tengerparti, atlanti vizeken, skót óriás, ragadozók számára, kagylók elszaporodtak, kagylók természetes, legkülönlegesebb, bazaltoszlopból, foraminiferának, válogatásunkban, megtisztították, megcsodálhassuk, előszeretettel, tulajdonképpen, üvegkavicsokká, nyilvánították, fitoplanktonok, eredményeként, megpillantjuk, vulkánkitörés, koromfeketévé, hulladékoktól, szigetcsoport, megszilárdult, tengerparttal, megközelítése, kilométereket, legnépszerűbb, legmagasabbak, elszaporodtak, naplementében, sziklakúpokká, tengerpartról, tengerpartja, változtatják, kialakulását, köszönhetően, világörökség, tengerparton, kagylóhéjjal, tengerpartot, elpusztulnak, megtartották, közelíthető, robbantások, megrakodott, napfelkelte, kilométerre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3139
  • e Hét: 22958
  • e Hónap: 62779
  • e Év: 240654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.